Reportages & ReizenVIDEO: Eben Sadie legt uit over zijn rode topwijn Columella en het concept van terroir

VIDEO: Eben Sadie legt uit over zijn rode topwijn Columella en het concept van terroir

17-10-2017

Eben Sadie, naar alle waarschijnlijkheid Zuid-Afrika’s beroemdste wijnmaker, legt uit over zijn rode topwijn Columella en de stijlveranderingen die de wijn sinds de eerste vintage (2000) heeft ondergaan. Van ‘trying too hard’ in de eerste jaren tot accepteren van wat Swartland van nature geeft, dat ‘terroir is enough’. Een fascinerend verhaal van een van ’s werelds boeiendste en beste wijnmakers, met uiteraard een paar lekkere opmerkingen tussendoor.

The Champagnist: Tasting champagnes in Amsterdam

The Champagnist: Tasting champagnes in Amsterdam

18-09-2017

I’d never been to a wine fair in The Netherlands before, and this one was completely dedicated to Champagne. The event was held in the prestigious Amstel hotel in Amsterdam. At the lobby, wine writer Gert Crum was there to sell and sign his fabulous new champagne book "Le réveil des terroirs". There were two tastings on the same day: One for the professionals in the afternoon, and another later in the evening for the non-professional visitors. 

Champagne – Le Réveil des Terroirs

Champagne – Le Réveil des Terroirs

30-08-2017

Ik heb inmiddels flink wat boeken van collega Gert Crum in de boekenkast staan. Onder meer de beide edities van zijn diepgravende boek over het Domaine de la Romanée-Conti. En daarnaast een aantal boeken over Champagne. Waarmee meteen de beide specialismen en grote vineuze liefdes van Crum genoemd zijn: Bourgogne en Champagne, oftewel chardonnay en pinot noir.

Veel aandacht voor Champagne

Veel aandacht voor Champagne

23-08-2017

Perswijn besteedt de komende tijd veel aandacht aan Champagne. Voor 4 september staat Le Tour de Champagne op het programma, de bijzondere, jaarlijkse Champagneproeverij in het Amstel Hotel. Voorafgaand aan dit evenement bezocht het Perswijn-panel de Champagnestreek begin juni voor een uitgebreide studiereis. Een verslag van deze reis staat in de komende Perswijn.

Lara in Italia

Lara in Italia

19-05-2017

Elisabetta Soms heb je simpelweg geluk. Afgelopen Prowein was er zo’n moment. Al laverend door hal 13, ons een weg banend door massa’s druk gesticulerende Italianen, liepen mijn collega en ik toevalligerwijs recht in de armen van onze Amarone-producent, die ons natuurlijk onmiddellijk zijn stand in loodste voor een glas wijn. 

Israëlische wijnen: van Judean Hills tot Golan Heights

Israëlische wijnen: van Judean Hills tot Golan Heights

12-05-2017

Wat wist ik van Israël? Natuurlijk, ik had gehoord over Jeruzalem en Nazareth, historische plekken. En uiteraard kent iedereen de religieuze en politieke conflicten. Maar Israëlische wijnen waren mij volledig onbekend. Des te interessanter om dit land samen met Mireia Pons te ontdekken. Zij was een van mijn eerste wijncursisten 15 jaar geleden, jarenlang importeur van Spaanse wijnen en vanwege haar grenzeloze liefde voor haar Israëlische vriend twee jaar geleden naar Israël verhuisd..

Het wilde noorden van Zuid-Afrika: Wellington, Piekenierskloof en Skurfberg

Het wilde noorden van Zuid-Afrika: Wellington, Piekenierskloof en Skurfberg

30-03-2017

Constantia, Stellenbosch en Franschhoek zijn prachtig en staan symbool voor de Kaapse wijnbouw. Maar de Cape Winelands hebben ook een ruigere, minder toeristische kant. Daarvoor moet je noordwaarts, naar de oudere wijngaarden in wards en buitengebieden als Wellington, Piekenierskloof en het magische Skurfberg. De beloning: een aantal van de beste en origineelste Zuid-Afrikaanse wijnen.

Prowein: ondergedompeld in drie dwaze wereldse wijndagen

Prowein: ondergedompeld in drie dwaze wereldse wijndagen

25-03-2017

Vanuit de hele wereld stromen wijnmakers en andere wijnprofessionals naar die ene stad in Duitsland, Düsseldorf. Het is de grootste beurs denkbaar in Europa, ongeveer de oppervlakte van tien keer de hallen van de Rai in Amsterdam. Het lijkt net op de drie dwazen dagen van de Bijenkorf, mensen die dringen om naar binnen te komen en als bijen rond zoemen in de korf. Een soortgelijk gevoel bekruipt me in dit massale wijngebeuren. 

Les coups de coeur van Les Vignes Buissonnières en Pic Saint Loup

Les coups de coeur van Les Vignes Buissonnières en Pic Saint Loup

14-03-2017

Er bestaat geen mooie Nederlandse vertaling voor, maar ‘les coups de cœur' zijn van die zaken die je even doen opleven, en je doen stilstaan bij het mooie van het leven. Je ziet het, je proeft het en je bent even verliefd.

Eten aan de Mosel

Eten aan de Mosel

27-10-2016

Zoals te lezen valt in Perswijn 7, gaat het niet alleen met de wijnen van de Mosel de goede kant op, ook op culinair gebied heeft het gebied steeds meer te beleven voor wie de lat wat hoger wenst te leggen. Toegegeven, je komt nog steeds wel erg vaak dezelfde gerechten tegen – carpaccio, Sint Jakobsschelpen, forel, snoekbaars, eendenlever, steak, reerug, pasta etc. –, maar gelukkig weten steeds meer chefs daar dan wel een eigen draai aan te geven. Kortom, een goede reden om eens wat betere eetgelegenheden op een rijtje te zetten. 

Vicente Gandia onder de vleugels van Oud Reuchlin & Boelen

Vicente Gandia onder de vleugels van Oud Reuchlin & Boelen

01-04-2016

Sinds het vertrek van het wijnhuis Miguel Torres bij importeur Oud Reuchlin & Boelen zocht laatstgenoemde naar een nieuw huis met minstens dezelfde slagkracht. Met het Spaanse wijnhuis Vicente Gandia heeft men dit gevonden, en daar zijn ze heel blij mee.

Top tien Portugese wijnen van Essência do Vinho

Top tien Portugese wijnen van Essência do Vinho

04-03-2016

Van donderdag 25 februari tot en met zondag 28 februari j.l. vond in het prachtige Palácio da Bolsa in het oude, behoorlijk vervallen maar zeer zeker sfeervolle centrum van Porto (Portugal) voor de dertiende maal Essência do Vinho Porto plaats. Dit is een drukbezocht wijnevenement, waar vele van de gevestigde Portugese topproducenten aan deelnemen.

Omaggio a Wiep - 40 anni di Brand Wijnimport

Omaggio a Wiep - 40 anni di Brand Wijnimport

01-02-2016

Op een zelfs naar Nederlandse begrippen bijzonder sombere januarizondag vierde Brand Wijnimport in Leiden zijn 40-jarig bestaan. Op stralende wijze, met een hartverwarmende proeverij van Italiaanse topwijnen en een lunch waarbij de reclamemakers van Bertolli hun vingers zouden aflikken wat betreft ‘authentiek Italiaanse’ convivialità.

Odinstal overtuigt

Odinstal overtuigt

12-01-2016

Het zal niemand in Nederwijnland ontgaan zijn: de WineProfessional is weer begonnen. De eerste dag, die iets rustiger leek dan voorgaande jaren, begon met een mooie proeverij van wijnen van Weingut Odinstal (Pfalz, Duitsland) met gerechten van Jef Schuur (Bij Jef*), Soenil Bahadoer (De Lindehof**) en Erik van Loo (Parkheuvel**).

Michelingids 2016: een niveau om trots op te zijn

Michelingids 2016: een niveau om trots op te zijn

14-12-2015

Jammer voor de andere Nederlandse restaurantgidsen die het zo dapper blijven proberen, maar er is – ondanks de kritiek die je ook op een (zelf)verklaard instituut kunt hebben – toch echt maar één die er werkelijk toe doet: de Guide Rouge, alias de Michelingids.

Column: Vervlochten

Column: Vervlochten

06-11-2015

Voor dag en dauw verlies ik het contact met de aarde, en ga ik op zoek naar nieuwe smaken en ontmoetingen. Nee, ik ben niet in dromenland. Al lijkt mijn plaats van bestemming hier wel op. Na twee uur in de wolken te hebben gezeten, land ik nabij het prachtige Porto.

Een slokje van het verleden: wijnen met geschiedenis

Een slokje van het verleden: wijnen met geschiedenis

28-09-2015

Hoe wijn in het verleden precies smaakte, zullen we nooit weten. Enerzijds moet het vaak vies geweest zijn, anderzijds kunnen al die lofzangen op wijn toch ook niet alleen gebaseerd zijn op dun, zuur spul of op troebele meuk met een sterke putjeslucht. Maar hoe zat het dan wel? Twee historici proberen met het project Wijn!verleden de smaak van vroeger dichterbij te brengen.

Wervelende rentree Tour de Champagne

Wervelende rentree Tour de Champagne

08-09-2015

Maandag 7 september was het zo ver: Tour de Champagne was terug, op de plek waar deze proeverij hoort, in het Amstel Hotel in Amsterdam. Op initiatief van Perwijn was een aantal importeurs bereid de nek uit te steken voor deze bijzondere Champagne-proeverij, om te vieren dat Nederland de crisis eindelijk achter zich heeft gelaten.

Marques de Casa Concha: elegant en \'krokant\'

Marques de Casa Concha: elegant en 'krokant'

23-06-2015

Op de Vinexpo heb je als bezoeker, zeker als je gericht te werk gaat, tijd voor meerdere, relatief korte bezoeken aan wijnhuizen van over de hele wereld. Althans... bijna de hele wereld, want zowel Australië als Nieuw-Zeeland hebben er voor gekozen dit jaar niet aanwezig te zijn. Dat terzijde. Een van deze korte bezoekjes was bij de immer enthousiaste Marcelo Papa van Concha y Toro.

Vinexpo vernieuwt... op Franse wijze

Vinexpo vernieuwt... op Franse wijze

16-06-2015

Vinexpo Bordeaux had jarenlang een onaantastbare positie onder de internationale beurzen. Maar sinds de opkomst van Prowein is er toch het een en ander veranderd. Duitse efficiëntie en Gründlichkeit hebben het Franse feestje danig verstoord.

Oenotoerisme: opening van wijnzaken

Oenotoerisme: opening van wijnzaken

23-12-2014

Hoe krijgen we de Nederlander weer aan de Zuid-Franse wijn? Geen slechte vraag nu de concurrentie met de wijnen uit de Nieuwe Wereld de schapruimte voor les vins du sud zeer beperkt. De oplossing? De wijnconsument (met keuzestress) van zeer dichtbij kennis laten maken met de oorsprong van deze wijnen op de favoriete vakantiebestemming.

Terug op het nest bij restaurant Cordial

Terug op het nest bij restaurant Cordial

02-12-2014

Maandagavond 1 december was een bijzondere avond bij restaurant Cordial in Oss. Meerdere oud-sommeliers van Cordial waren even terug op de plek waar het voor hen allemaal begon, onder leiding van hun voormalige meester Roy Pelgrim. De gasten genoten van een prachtig menu, met daarbij extra veel aandacht voor de zorgvuldig uitgekozen wijnen uiteraard. Het werd een feest der sommelerie.

Ter plaatse: De Bartoli

Ter plaatse: De Bartoli

13-11-2014

Het is alweer een aantal jaar geleden dat we in de gastronomie de sherry zagen terugkomen, of beter: de wijnen uit Jerez. Nadat sherry weer enigszins was ingeburgerd, maakte Madeira van kwaliteit zijn rentree. Weliswaar kun je met goede sherry of madeira je gasten nog wel verrassen, maar nu elke sommelier van niveau de wijnen van Barbeito en Equipo Navazos kent gaan we weer verder. Op zoek naar nieuwe, vergeten wijnen. Makkelijk denk je dan: Marsala.

Japan versus Italië, gelijkspel van formaat

Japan versus Italië, gelijkspel van formaat

30-09-2014

Wat hebben de Japanse keuken en een gerenommeerd Italiaans wijnhuis als Tommassi met elkaar te maken? Nou simpel, goede smaak en een voorliefde voor kwaliteit.

Tien culinaire en andere redenen voor een bezoek aan Bozen

Tien culinaire en andere redenen voor een bezoek aan Bozen

16-09-2014

Voor een kennismaking met alle aspecten van ‘wijn’ hoef je Bozen, de hoofdstad van Südtirol, niet uit. Binnen de grenzen van deze stad in Noord-Italië tref je werkelijk alles aan, van wijngaarden en wijnkelders tot wijnwinkels en wijnbarren. Tien tips!

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Le Salon des Vins de Loire t/m 6 feb
  • Bossenbroek B.V. - doorlopend
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
  • Riedel - doorlopend